понеделник, 21 май 2012 г.

Rice cooker или машина за готвене на ориз

Днес ще ви разкажа за един от най-любимите ми уреди, които се предлагат в онлайн магазина ни.

Харесахме се с него от пръв поглед понеже е:
а) компактен - колкото малка тенджера, а върши много повече
б) икономичен и практичен - харчи толкова малко ток, че веднага минава в графата на "зелените" кухненски пособия
в) практичен - за хора като мен, които нямат време да се развихрят е идеален помощник - винаги мога да поднеса ястие, което да изглежда готвено с часове.

Мога да изредя още причини за нашата любов, но не смятам да ви отегчавам, а да ви посоча обективните факти, че да можете да го обикнете и вие на свой ред ;)



Уредът за готвене на ориз е нещо средно между тенджера, тефлонов тиган, електрически гювеч (slow cooker) и фритюрник. 

Консумира до 500 вата електроенергия (да, това е горе-долу колкото стационарния компютър) и притежава режим за поддържане на топлината.



Името му е леко подвеждащо, тъй като възможностите за готвене далеч не се изчерпват с ориз и ризото.
В него перфектно се приготвят задушени зеленчуци със съвсем малко вода. Можете да си забъркате сос от няколко вида сирена или да си направите фондю.

Все пак, за да сме близко до оригиналното му предназначение, днес ще ви представя рецепта за ризото.


Ризото в машина за ориз

/рецепта и снимки от http://www.mybakingaddiction.com/




За 6 порции


 

 

Продукти:




2 с.л. зехтин   
450 гр. гъби (вида е по ваш вкус)
3 с.л. разтопено масло
2 чаши ориз (дългозърнест)
1 връзка пресен лук на ситно
1 скилидка счукан чесън
1/2 чаша сухо бяло вино
4 1/2 чаши пилешки бульон (разделен на две)
1 ч.л. морска сол
1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер
1/3 чаша настърган пармезан
2/3 бланширан замразен грах
1 с.л. масло

  

 

 

Приготовление:

1. Загрейте уреда и изсипете зехтина със скилидката чесън, лука и гъбите. Оставете ги за 5-7 минути да омекнат до полу готовност. 
След това ги извадете от купата и оставете на страна. 

2. В купата на уреда изсипете разтопеното масло. Добавете ориза и разбъркайте добре. 

3. Прибавете към тях виното, две чаши от бульона, солта, пипера и разбъркайте отново добре.

4. Поставете капака и гответе около 10 минути. След това добавете сместа с лука, чесъна и гъбите. Към тях прибавете и настърганото сирене, както и останалия бульон.След още 15 минути добавете граха и разбъркайте добре. Оставете още няколко минути и изключете уреда.

5. При сервиране поръсете с още малко чедър.



Уверявам ви, вкусът е невероятен, а оризът винаги е пухкав, без да става воднист или прегорял.

Можете да намерите повече инфо за закупуването на такъв уред в сайта на електронния ни магазин stop2shop.eu 


Надявам се това да бъде новата ви любов! ;)


 

 

 


5. Garnish with additional parmesan cheese.

Няма коментари:

Публикуване на коментар