четвъртък, 17 май 2012 г.

Доматена супа с пушен бекон и чеснови хлебчета

 Как да сготвим лесно, много вкусно и то за възможно най-кратко време - на този въпрос ще си отговаряме в тази рубрика, вдъхновена от популярното предаване от английския ефир Ready Steady Cook.

 С това лого са брандирани и голяма част от уредите, които се предлагат в stop2shop.eu, което означава максимално добри резултати при готвене.



Започваме поредицата с наш фаворит:
Доматена супа с пушен бекон и чеснови хлебчета
(продукти за двама)



Тази супа е с лек реверанс към миналото, когато нашите майки и баби използваха металните гевгири за фино пресоване на доматите за по-плътен кремав вкус на ястието. Традиционно за тази рецепта се поднасят содени хлебчета, които и до днес се приготвят в Ирландия като се запичан на оребрен тиган. Можете да ги заместите с нарязана фокача или друго по ваш вкус.

Източник: BBC FOOD
Необходими продукти:   

2 с.л. зехтин
1 глава лук, ситно накълцан
1 стрък целина, ситно нарязана
100 гр. бекон, нетлъст, накълцън
100 гр. белени домати на кубчета
(от консерва)
300 мл. горещ пилешки бульон
1 с.л. доматено пюре

За чесновите хлебчета:

50 гр. меко, несолено масло
1 скилидка чесън, намачкана
1 с.л. наситнен магданоз
(и още малко за поръсване)
1 соден хляб/питка, наситнен
сол и прясно смлян черен пипер.










Забъркване:

Нагорещете тигана и загрейте зехтина. Добавете лука, целината и бекона и запържете за 2-3 минути на висока температура докато лукът омекне, а беконът е готов - със златист цвят и лесно разделящ се на ивици.

Снемете от огъня, добавете нарязаните на кубчета домати, пилешкия бульон и доматеното пюре, разбъркайте всичко добре. Върнете на котлона и оставете за още 2 минути като разбърквате докато ароматите и съставките не се смесят добре.

Междувременно започнете приготвянето на чесновите хлебчета. В купа смесете чесъна с маслото, магданоза, щипка сол и след това намажете върху парчетата от содената питка. Поставете на пекарска хартия с намаслената страна нагоре и ги запечете за няколко минути във фурната.

Подправете супата, след това я изсипете в кухненски блендер за да й придадете гладка текстура (може да използвате и ръчен пасатор). Изсипете в предварително затоплени купички, които пък поставите върху подходящи чинии. Поръсете със щипка магданоз и малко черен пипер. Аранжирайте чесновите хлебчета отстрани.
Готово е!

Бързо и вкусно!

Няма коментари:

Публикуване на коментар